[...] sylwetki w 3 tygodnie lub „pozbycie się 10 kg w miesiąc”. Odradzam przygodę z sektami głoszącymi, iż „dieta wysokotłuszczowa” leczy wszystkie choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak [...]
[...] całego organizmu jest fundamentalne. Dość powiedzieć, że ma ona do wykonania ok. 400 różnych funkcji, związanych m.in. metabolizmem, wydzielaniem hormonów czy odpornością na choroby i infekcje. Wątroba odpowiada również za trawienie białka, dlatego jego zbyt duża podaż w diecie może ją przeciążać i prowadzić do jej dysfunkcji. Nie istnieją [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] gorączkę reumatyczną, zespół Reitera, chorobę zapalną naczyń krwionośnych, zawał serca, zawał płuca, gruźlicę, odrzucenie przeszczepu nerki, zakażenie układu moczowego, choroby nowotworowe, bakteryjne zapalenie opon mózgowych i wiele innych schorzeń. Stosowanie takich rażących uproszczeń jest najgorszym rodzajem propagandy i siania głupoty. [...]
[...] lub skąpo-objawowy, który charakteryzuje się obniżonym stężeniem hormonu tyreotropowego (TSH, w surowicy, wobec prawidłowych stężeń wolnej tyroksyny oraz trijodotyroniny) choroby podwzgórza i przysadki (wtórna i trzeciorzędowa niedoczynność tarczycy) ciężkie ostre i przewlekłe choroby stany niedoborów żywieniowych (czasem również przy [...]
[...] Ogólnie to badanie nie ma odniesienia do sportowców, przynajmniej pozornie. Miało symulować np. procesy zachodzące u osób po wypadkach, unieruchomionych wskutek ciężkiej choroby itd. Kłóciłbym się o sposób podawania i osiągnięte stężenie hormonów katabolicznych, jednak u sportowców mechanizm będzie ten sam np. po zakończonym ciężkim treningu [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] iż ludzie umierają przedwcześnie. W części przypadków powodem śmierci kulturystów jest niefortunne połączenie ciężkich treningów, dużych dawek farmakologii, odwadniania, choroby dróg oddechowych lub innych infekcji. Rzadko upublicznia się raporty toksykologiczne, a one mogłyby powiedzieć bardzo dużo (o wiele za dużo, niż chcieliby fani, [...]
[...] krwinki, zmniejszenie masy kostnej wskutek nadużywania alkoholu, zmniejszenie masy mięśniowej (objętości włókien mięśniowych) wskutek nieaktywności fizycznej, urazów bądź choroby (złamania, skręcenia, wyniszczenie nowotworowe itd.), unieruchomienie (wskutek poważnego urazu) potrafi doprowadzić do utraty 33% masy kości (beleczkowatej), niedobór [...]
[...] z Tromsø wykazano, iż mężczyźni mający poziom hematokrytu (hematokryt = ilość erytrocytów) większy lub równy, niż 46%, mają ponad 1.5 raza większą szansę na incydent żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ang. venous thromboembolism; VTE) oraz 2.37 razy większą szansę na nieprowokowany incydent żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, w porównaniu do [...]
[...] ta sama grupa autorów ostrzega, iż „przy suplementacji testosteronem należy pamiętać o dokładnym monitorowaniu funkcji nerek, ponieważ część badań podnosi kwestię progresji choroby nerek powodowaną przez androgeny”. Czy pacjenci zaufają lekarzowi? W badaniu Stephanie A. Hill wzięło udział 216 respondentów i 90% z nich wysłało odpowiedzi. [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
[...] co naturalne, nie zaszkodzi, sądzą, iż medycyna nie ma rozwiązania dla ich problemów. Odnośnie punktu pierwszego – świat jest wyjątkowo nieprzyjaznym miejscem. Liczne choroby powodują: oddychanie, promieniowanie słoneczne, kontakt z patogenami. Oddychanie (wolne rodniki, reaktywne formy tlenu) wywołuje starzenie się, nowotwory; ekspozycja [...]
[...] (z powodu zmian w sercu). W części przypadków powodem śmierci kulturystów jest niefortunne połączenie ciężkich treningów, dużych dawek farmakologii, odwadniania, choroby dróg oddechowych lub innych infekcji. Rzadko upublicznia się raporty toksykologiczne, a one mogłyby powiedzieć bardzo dużo (o wiele za dużo, niż chcieliby fani, [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] tych leków. Referencje: Marek Kretowicz, Jacek Manitius „Odwodnienie jako przyczynek do rozważań nad chorobą z przegrzania — opis przypadku”https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12078/9956 Ilona Idasiak-Piechocka „Odwodnienie — patofizjologia i klinika” [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
[...] te „wzbogacone” w liczne składniki, których zwyczajnie nie powinno tam być. Mają one destrukcyjny wpływ na nasz ustrój, wywołują stan zapalny, cukrzycę, pośrednio choroby układu krążenia i nowotwory. Podobnie pokarmem wysokiego ryzyka są batoniki czekoladowe, wafle, czekolady, drożdżówki, cukierki, żelki. Wyroby cukiernicze są źródłem [...]